FIFA

FIFA | Νοσηρά «μυαλά» θέλουν να καταστρέψουν το ποδόσφαιρο – 5 αλλαγές που αν εφαρμοστούν δημιουργούν στην ουσία νέο άθλημα


19/7/2021 14:12:29      214 προβολές

Οι άνθρωποι της FIFA επεξεργάζονται πέντε νέους κανονισμούς για το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς έκανα και ένα δοκιμαστικό event σε συνεργασία με τη Red Bull και την Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Πιο συγκεκριμένα, η FIFA κάλεσε τις Β' ομάδες των Αλκμάαρ, Λειψίας, PSV Αϊντχόφεν και Κλαμπ Μπριζ σε ένα τουρνουά στις εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ολλανδίας, ώστε να... δοκιμάσει τους πέντε προτεινόμενους κανονισμούς. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Ημίχρονα με καθαρό χρόνο 30 λεπτά. Σε κάθε διακοπή, σταματά ο χρόνος, ο οποίος κυλά κατ' αντίστροφη μέτρηση.
2. Τα πλάγια άουτ εκτελούνται με τα πόδια
3. Κάθε στατική φάση ή επαναφορά (φάουλ, κόρνερ, πλάγιο άουτ, πλην του άουτ), μπορεί να εκτελεστεί και με οδήγημα της μπάλας από τον παίκτη
4. Απεριόριστες αλλαγές
5. Ποινή πέντε λεπτών για τον παίκτη που δέχεται κίτρινη κάρτα

Στην πρώτη μέρα του Future of Football Cup, οι νέοι της Αλκμάαρ κέρδισαν με 6-0 τους αντίστοιχους της Λειψίας, ενώ η PSV επικράτησε με 4-3 επί της Κλαμπ Μπριζ. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα και πώς χρησιμοποιήθηκαν οι «νέοι» κανονισμοί;


1. Ο καθαρός χρόνος κάθε ημιχρόνου είναι 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι ΠΡΕΠΕΙ να τελειώσει μόλις η αντίστροφη μέτρηση - που όπως είπαμε σταματά σε κάθε διακοπή, σαν το μπάσκετ - φτάσει στο 00:00. Ο Μάρτσι Μίτσελ της Μπριζ έβγαινε μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα της Αϊντχόφεν, όμως ο χρόνος έληξε και ο διαιτητής σφύριξε για τελευταία φορά πριν γίνει πιθανώς το 4-4. Ο Μίτσελ απόρησε και γύρισε να ζητήσει τα ρέστα. Με το νέο κανονισμό, η έννοια «αφήνω τη φάση» παρότι έχει περάσει ο χρόνος, δεν υφίσταται.

2-3. Στο ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε, κάθε στατική φάση ή ακόμη και τα πλάγια άουτ, αποτελούν ευκαιρία για να πάρεις μερικές ανάσες. Όχι με τον νέο κανονισμό. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο γρήγορα θα εκτελέσει ο αντίπαλος ή - ακόμα ακόμα - και αν θα μπει στο γήπεδο με οδήγημα. Πολλά τα παραδείγματα: από ξαφνικές σέντρες στην αντίπαλη περιοχή σε συνθήκες πλαγίου άουτ, μέχρι ξαφνικά οδηγήματα που κατέληξαν σε κάθετες πάσες, τετ-α-τετ, κερδισμένα πέναλτι ή γκολ.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Red Bull στην αναφορά της για την πρώτη ημέρα του τουρνουά, «ενώ στο κανονικό ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλές νεκρές στιγμές και είναι ελκυστικό για έναν θεατή να πιάσει το κινητό του ή να χάσει τη συγκέντρωση του, αυτό δε μπορεί να συμβεί με τον νέο κανονισμό. Σε μαγνητίζει». Πράγματι, δε μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από τον αγώνα γιατί η μπάλα μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στη ροή.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι οι σωματικές απαιτήσεις αυξάνονται ραγδαία, αφού ο ποδοσφαιριστής χάνει την ευκαιρία να ρίξει τους παλμούς του. Κάτι τέτοιο, πάντως, «διορθώνεται» με τον τέταρτο κανονισμό.

4. Οι προπονητές των τεσσάρων ομάδων του τουρνουά έκαναν ευρεία χρήση της ελευθερίας τους να πραγματοποιούν απεριόριστες αλλαγές, ώστε να κρατούν συνεχώς φρέσκια την ομάδα τους σε αυτά τα υψηλού ρυθμού τριαντάλεπτα. Ο ρυθμός δεν παγώνει ποτέ. Το παιχνίδι παίζεται συνεχώς.


5. Τέλος, η πρώτη κίτρινη κάρτα και η πρώτη ανεπίσημη - δοκιμαστική - εφαρμογή του νέου κανονισμού για τις κάρτες ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου αγώνα: ο Σίπλερ της Λειψίας κάθισε για πέντε λεπτά στον πάγκο ποινής, μετά την κίτρινη κάρτα που αντίκρυσε. Οι νέοι της Αλκμάαρ επιτέθηκαν αμέσως από την πλευρά του και κατάφεραν να σκοράρουν δύο φορές μέσα στο πεντάλεπτο που ο Γερμανός αμυντικός απουσίαζε από το γήπεδο!


Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι οι πέντε αυτοί νέοι κανονισμοί αυξάνουν τρομερά το ρυθμό του αγώνα και την παραγωγικότητα των ομάδων. Στα δύο πρώτα παιχνίδια, επετεύχθησαν συνολικά 13 τέρματα.

Οι δοκιμές συνεχίζονται.